C. S. Lewis: Ons verlangen

C. S. Lewis: Ons verlangen

Het citaat van vandaag woensdag 16 augustus 2017

Als we onszelf vinden met een verlangen dat door niets in deze wereld vervuld kan worden, is de meest waarschijnlijke verklaring dat we voor een andere wereld waren gemaakt.
–C. S. Lewis–

Clive Staples Lewis, beter bekend als C.S. Lewis (Belfast, 29 november 1898 – Oxford, 22 november 1963) was een in Ierland geboren Brits schrijver, letterkundige en christelijk apologeet. Lewis, door intimi ook wel Jack Lewis genoemd, werd vooral bekend door zijn door het christendom geïnspireerde boeken, zowel fictie als apologetische en filosofische verhandelingen. Een van zijn bekendste werken is The Screwtape Letters (Nederlandse titel: Brieven uit de Hel) uit 1942, waarin hij op originele wijze christenen tracht te waarschuwen voor het geloofsondermijnende werk van de duivel. Toch is Lewis nog meer bekend gebleven om zijn kinderboeken over het magische land Narnia, waar hij overigens dezelfde boodschap in heeft verwerkt. Deze boeken zijn in Engelstalige landen algemeen bekend en worden, mede door de diverse verfilmingen ervan, tegenwoordig ook veel in anderstalige landen gelezen.

Albert Einstein: Memoriseren

Albert Einstein: Memoriseren

Het citaat van vandaag dinsdag 15 augustus 2017

Memoriseer nooit iets dat je kunt opzoeken.
–Albert Einstein–

Albert Einstein (Ulm, 14 maart 1879 – Princeton (New Jersey), 18 april 1955) was een Duits-Zwitsers-Amerikaanse theoretisch natuurkundige en uitvinder. Hij werd vooral bekend vanwege zijn relativiteitstheorieën één van de twee pilaren van de moderne natuurkunde. Hij wordt beschouwd als één van de belangrijkste natuurkundigen van de 20ste eeuw.

Boeddha: Het pad naar de wijsheid

 Boeddha: Het pad naar de wijsheid

Het citaat van vandaag vrijdag 11 augustus 2017

Weet goed wat je voorwaards leidt en wat je tegenhoudt, en kies het pad dat naar wijsheid leidt.
–Boeddha–

Gautama Boeddha of Siddhartha Gautama Boeddha Gautama Boeddha (Sanskriet, Pali: Gotama Boeddha) was een spirituele leider die volgens de historische wetenschap waarschijnlijk leefde van ca. 450 v. Chr. tot ca. 370 v. Chr. in India. Door moderne geleerden wordt ook ca. 480-400 gesuggereerd. Er zijn ook alternatieve data die gangbaar zijn vanuit de geloofstradities zelf. Alle bronnen zijn het er wel over eens dat Siddhartha Gautama tachtig jaar oud werd. Volgens religieuze overleveringen bereikte Gautama Boeddha complete en volledige verlichting (het Boeddhaschap). Gautama Boeddha wordt ook wel de Sakjamoeni (sakyamuni) Boeddha genoemd en werd geboren als Siddhartha Gautama. De naam Siddhartha betekent: hij, wiens doel is volbracht of van wie elke wens vervuld is. Vaak wordt hij kortweg “de Boeddha” of “Boeddha” genoemd. Boeddha betekent ‘hij die ontwaakt (verlicht) is’. De titel Boeddha wordt gegeven aan iemand die op eigen kracht, zonder leraar, de Dhamma (de waarheid, de natuurlijke ordening der dingen) ontdekt heeft en verlichting heeft bereikt. Volgens overlevering zijn er voor Gautama Boeddha nog een aantal andere boeddha’s geweest (een beroemde lijst noemt 28 boeddha’s). Boeddha werd geboren in een hindoe-familie.

Robin Sharma: Angsten

 Robin Sharma: Angsten

Het citaat van vandaag donderdag 10 augustus 2017

De angsten die we niet trotseren, worden onze grenzen.
–Robin Sharma–

Robin S. Sharma werd geboren in 1965 en woont in Toronto, Canada. Hij is de auteur van verscheidene internationaal gepubliceerde boeken, en ook een erkend expert in leiderschap en persoonlijke ontwikkeling. Het is ook door het onafhankelijke tijdschrift erkend als de tweede beste leiderschap expert. Hij is bekend om zijn serie “The Monk Who Sold His Ferrari”.

Richard Carlson: Reflectie

Richard Carlson: Reflectie

Het citaat van vandaag dinsdag 8 augustus 2017

Reflectie is een van de meest onderbenutte maar krachtige instrumenten voor succes.
–Richard Carlson–

Richard Carlson (16 mei 1961 – 13 december 2006) was een Amerikaanse auteur, psychotherapeut, en motiverende spreker, die bekend werd met het succes van zijn boek, “Maak van een mug geen olifant” (Oorspronkelijke titel: Don’t Sweat The Small Stuff…and it’s all small stuff) (1997), die een van de snelst verkochte boeken van alle tijden werd en maakte publicatiegeschiedenis als het best verkochte boek van USA Today gedurende twee jaar. Het plaatste zich ook meer dan 101 weken op de New York Times Best Seller-lijst. Het werd gepubliceerd in 135 landen en vertaald in Letlands, Pools, IJslands, Servisch en 26 andere talen. Daarna ging Carlson door met het schrijven van 20 boeken.

Najwa Zebian: Deze bergen

Najwa Zebian: Deze bergen

Het citaat van vandaag woensdag 9 augustus 2017

Deze Bergen die je draagt, moest je alleen maar beklimmen
–Najwa Zebian–

Najwa Zebian is een Libanese Canadese opvoedster. Haar passie voor creatieve expressie bleek duidelijk vanaf jonge leeftijd, omdat ze zich in Arabische poëzie en romans verdiepte. Ze kwam naar Canada toen ze zestien jaar was en studeerde hoger onderwijs. In 2011 werd ze docent en momenteel studeert ze haar Doctoraat in Onderwijsleiderschap, terwijl zij middelbare schoolstudenten onderwijst.

Alexander Pope: Hij die niets verwacht

Alexander Pope: Hij die niets verwacht

Het citaat van vandaag maandag 7 augustus 2017

Gezegend is hij die niets verwacht, want hij zal nooit teleurgesteld worden.
–Alexander Pope–

Alexander Pope (Londen, 21 mei 1688 – Twickenham (nu deel van Londen), 30 mei 1744) was een Engelse dichter het best bekend voor zijn satirische vers en voor zijn vertaling van Homerus. Al sinds zijn twaalfde jaar schreef hij verzen, vaak imitaties van andere schrijvers. Zijn meest originele werk uit die tijd was Pastorals (1709). Zijn eerste echte grote werk was An Essay on Criticism uit 1711. Popes werk geeft een goede weerspiegeling van zijn tijd. In de tijd van koningin Anna schreef hij pastorale poëzie, de ‘Ilias’ en ‘Odyssee’ ontstonden onder George I. In zijn derde periode behandelde hij de grote godsdienstige en intellectuele zaken van die tijd. Hij schreef voornamelijk in de vorm van ‘heroic couplets’: series van meestal tien-lettergrepige op elkaar rijmende regels. Hierin ontwikkelde hij zich tot een ware meester.

Carl Jung: De meest onhandelbare problemen van het leven

 Carl Jung: De meest onhandelbare problemen van het leven

Het citaat van vandaag vrijdag 4 augustus 2017

In mijn ervaring heb ik ontdekt dat de oplossingen voor alle meest onhandelbare problemen van het leven niet worden gevonden door middel van enige vorm van intelligentie of slimheid. Ze worden gewoon opgelost door verder te gaan.
–Carl Jung–

Carl Gustav Jung (Kesswil, 26 juli 1875 – Küsnacht, 6 juni 1961) was een Zwitserse psychiater, psycholoog, psychotherapeut en essayist. Hij was de grondlegger van de analytische psychologieschool ook wel genoemd de complexe en dieptepsychologie. Zijn werk is invloedrijk in de psychiatrie en in de studie van religie, literatuur, en aanverwante gebieden.

Richard Bach: Jouw geluk

 Richard Bach: Jouw geluk

Het citaat van vandaag donderdag 3 augustus 2017

Als je geluk afhangt van wat iemand anders doet, veronderstel ik dat je een probleem hebt.
–Richard Bach–

Richard David Bach (Oak Park, Illinois, 21 juni 1936), is een Amerikaans schrijver die zowel fictie als non-fictie op zijn repertoire heeft staan. Hij is algemeen bekend als de auteur van de immens populaire bestsellers van de jaren 1970 Jonathan Livingston Seagull en Illusions: De Avonturen van een Aarzelende Messias, onder anderen. De boeken van Bach hangen zijn filosofie aan dat onze schijnbare fysieke grenzen en sterfteslechts schijn zijn. Bach valt op door zijn liefde voor het vliegen en door zijn boeken over de luchtvaart en vliegen in een metaforische context. Hij heeft het vliegen als een hobby nagestreefd sinds hij 17 was. In eind augustus 2012 werd Bach zwaar gewond toen bij het aanvliegen op Friday Harbor, Washington zijn vliegtuig enkele hoogspanningsleidingen raakte en ondersteboven crashte in een veld.